Zespół Chemii Bioorganicznej i Surowców Kosmetycznych, aktualnie wchodzący w skład Instytutu Podstaw Chemii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, wywodzi się z Zakładu Technologii Ziół i Aromatów powołanego na ówczesnym Wydziale Chemii Spożywczej PŁ w 1956 roku. Zespołem kierowały znane w środowisku naukowym Osoby: do 1977 roku prof. dr hab. Janusz Kulesza do 2002: prof. dr Józef Góra, a obecnie dr hab. Józef Kula, prof. nadzw. PŁ. Od początku nasza działalność badawcza obejmuje:
Od 15 lat zajmujemy się również:
Osiągnięcia naukowe Nasze doświadczenie i pokaźny dorobek wyrażają się w ostatnich 10 latach:
Osiągnięcia w kształceniu specjalność technologia produktów zapachowych i surowców kosmetycznych (wcześniej technologia ziół i aromatów) ukończyło wielu studentów, w ostatnich latach co roku 14-20 dyplomantów wykonuje prace magisterskie i inżynierskie, niektóre we współpracy z podmiotami gospodarczymi studia podyplomowe w zakresie kosmetologii od 10 lat kończy rocznie 25-30 osób |