Zespół Chemii Bioorganicznej i Surowców Kosmetycznych, aktualnie wchodzący w skład Instytutu Podstaw Chemii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, wywodzi się z  Zakładu Technologii Ziół i Aromatów powołanego na ówczesnym Wydziale Chemii Spożywczej PŁ w 1956 roku. Zespołem kierowały znane w środowisku naukowym Osoby:

do 1977 roku prof. dr hab. Janusz Kulesza

do 2002: prof. dr Józef Góra, a obecnie dr hab. Józef Kula, prof. nadzw. PŁ.

Od początku nasza działalność badawcza obejmuje:

  • wydzielanie i analizę naturalnych produktów zapachowych (olejków eterycznych)

  •  syntezę nowych związków (też zapachowych), identycznych z naturalnymi i/lub ich analogów

  • analizę surowców roślinnych

  • otrzymywanie i analizę ekstraktów roślinnych dla celów kosmetycznych

Od 15 lat zajmujemy się również:

  • analizą innych surowców kosmetycznych

  • syntezą enancjoselektywną i analizą  związków chiralnych

Osiągnięcia naukowe

Nasze doświadczenie i pokaźny dorobek wyrażają się w ostatnich 10 latach:

  • monografią „Najcenniejsze olejki eteryczne”

  • licznymi  publikacjami  w czasopismach polskich i międzynarodowych ( w tym ok. 30 z tzw. listy filadelfijskiej)

  • trzema rozprawami habilitacyjnymi i jedenastoma rozprawami doktorskimi

  • 24 patentami lub zgłoszeniami patentowymi

  • 9 projektami badawczymi finansowanymi przez KBN lub MNiSzW

  • licznymi pracami usługowymi dla przemysłu

Osiągnięcia w kształceniu

specjalność technologia produktów zapachowych i surowców kosmetycznych (wcześniej technologia ziół i aromatów) ukończyło wielu studentów, w ostatnich latach co roku 14-20 dyplomantów wykonuje prace magisterskie i inżynierskie, niektóre we współpracy z podmiotami gospodarczymi

studia podyplomowe w zakresie kosmetologii od 10 lat kończy rocznie 25-30 osób