przewodnicząca sesji: prof. dr hab. Renata Zawirska-Wojtasiak
1200
Rejestracja
1400
Obiad
1515
Otwarcie Sympozjum
1530
Józef Kula, Radosław Bonikowski, Thuat Bui Quang, Magdalena Sikora, Maria Staniszewska, Krzysztof Śmigielski, Kornelia Ciołak, Aneta Jabłońska, Arkadiusz Krakowiak
Transformacje wybranych izolatów roślinnych w związki aktywne biologicznie
1600
Renata Kuriata-Adamusiak, Stanisław Lochyński
Chemoenzymatyczna synteza zapachowych pochodnych terpenoidowych uzyskanych z (+)-3-karenu
1620
Jolanta Krzyczkowska
Biotransformacja kwasu rycynolowego do γ-dekalaktonu przez drożdże Yarrowia lipolytica
1640
Anna Pawełczyk, Lucjusz Zaprutko
Strukturalne modyfikacje heterocyklicznych związków zapachowych wywodzących się z jasmonu
1700
Przerwa kawowa
przewodniczący sesji: prof. dr hab. Lucjusz Zaprutko
1720
Marek Gliński, Urszula Ulkowska
Chemoselektywna redukcja α,β-nienasyconych związków karbonylowych do nienasyconych alkoholi bez użycia gazowego wodoru
1740
Katarzyna Wińska, Paulina Walczak, Wanda Mączka
Synteza i właściwości zapachowe pochodnych seudenolu
1800
Inga Kwiecień, Agnieszka Szopa, Halina Ekiert
Kultury in vitro wybranych gatunków roślin jako potencjalne biotechnologiczne źródło pozyskiwania ważnych w kosmetologii i fitoterapii kwasów fenolowych
1820
Agnieszka Ulanowska, Grzegorz Strączyński
Zastosowanie GCxGC TOF MS do analizy związków zapachowych
1850
Kolacja
1930
Spacer – tereny Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich
czwartek, 28 czerwca 2012
przewodnicząca sesji: prof. dr hab. Ewa Osińska
900
Weronika Jamiołkowska, Sylwia Zielińska, Danuta Kalemba, Adam Matkowski
Ontogenetyczna zmienność składu olejków eterycznych koreańskiej rośliny leczniczej Agastache rugosa
920
Sylwia Zielińska, Weronika Jamiołkowska, Danuta Kalemba, Mariola Ruszczak, Adam Matkowski
Kultury in vitro Agastache rugosa – modelowy układ do badania biosyntezy lotnych metabolitów wtórnych
940
Jolanta Nazaruk, Danuta Kalemba
Składniki lotne w wybranych gatunkach z rodzaju Cirsium (ostrożeń)
1000
Daniel Załuski
Olejek eteryczny w owocach Eleutherococcus senticosus (Rupr. et Maxim.)
1020
Przerwa kawowa
przewodniczący sesji: prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
1040
Agnieszka Maciąg, Danuta Kalemba
Składniki lotne olejków eterycznych i hydrolatów z wybranych roślin
1100
Marta Majecka, Marta Woźniak, Danuta Kalemba
Olejek eteryczny z rumianu rzymskiego (Chamaemelum nobile L.) formy pełnej i pustej
1120
Marta Anna Biskupska, Krzysztof Śmigielski, Mirosława Szczęsna-Antczak
Analiza jakościowa i ilościowa olejku eterycznego z chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana)
1140
Krystyna Niedzielska
Co nowego w chromatografii?
1200
Przerwa kawowa
przewodnicząca sesji: dr hab. Barbara Thiem
1220
Alina Kunicka-Styczyńska
Olejki eteryczne w konserwacji żywności
Marta Maroszyńska, Alina Kunicka-Styczyńska, Agnieszka Tyfa
Aktywność wybranych olejków eterycznych wobec mikrobiota skóry
1330
Obiad
przewodniczący sesji: prof. dr hab. Zbigniew Janeczko
1500
Izabela Szymborska-Sandhu, Michał Leszczyński, Ewa Osińska
Wartość surowcowa czterech gatunków z rodzaju cząber
1520
Małgorzata Majewska, Krzysztof Śmigielski, Mirosława Szczęsna-Antczak
Olejek eteryczny z nasion marchwi zwyczajnej (Daucus carota)
1540
Anna Lorenc-Kozik, Zbigniew Janeczko
Wpływ nawożenia na zawartość i skład chemiczny olejku ziela melisy lekarskiej (Melissa officinalis L.)
1600
Jolanta Wtulich
Wpływ warunków przechowywania na zawartość oraz skład olejku eterycznego ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.)
1620
Przerwa kawowa
przewodniczący sesji: prof. dr hab. Stanisław Lochyński
1640
Paweł Stalica, Jakub Małachowski
Rozwiązania firmy Shimadzu z zakresu analizy produktów zapachowych
1700
Anna Smętek, Danuta Kalemba
Oleożywice z przypraw
1720
Michał Gośliński, Tomasz Rychlik, Mariusz Pacyński, Renata Zawirska-Wojtasiak
Specyfika aromatu wielkopolskiego sera smażonego
1740
Mariusz Pacyński, Renata Zawirska-Wojtasiak
Profil związków lotnych zapachowych chleba bezglutenowego w porównaniu do profilu chleba tradycyjnego, pszenno-żytniego
1930
Uroczysta kolacja
piątek, 29 czerwca 2012
przewodniczący sesji: prof. dr hab. Marek Gliński
900
Daria Kaczmarczyk, Stanisław Lochyński
Rola witamin rozpuszczalnych w wodzie w kosmetologii
920
Magdalena Rogóż
Ocena stanu skóry po zastosowaniu kwasu salicylowego
940
Beata Łubkowska, Beata Grobelna, Zbigniew Maćkiewicz
Oligopeptydy w kosmetyce jako nowe składniki o działaniu nawilżającym
1000
Barbara Tubek, Katarzyna Biodrowska, Andrzej W. Draus, Witold Gładkowski, Damian Smuga, Małgorzata Smuga, Bożena Obmińska-Mrukowicz, Aleksandra Pawlak, Błażej Poźniak, Joanna Wietrzyk, Katarzyna Kempińska, Czesław Wawrzeńczyk
Synteza i właściwości biologiczne fosfolipidów modyfikowanych bioaktywnymi izoprenoidami
1020
Przerwa kawowa
przewodnicząca sesji: dr Magdalena Sikora
1120
Barbara Thiem, Małgorzata Kikowska
Kultury in vitro gatunków Eryngium L. jako alternatywne źródła kwasu rozmarynowego i kompleksu triterpenowych saponin
1140
Barbara Kąkol, Magdalena Jezierska-Zięba, Zygmunt Bujnowski, Robert Brzozowski, Zbigniew Dąbrowski, Agnieszka Kuczyńska, Stefan Szarlik, Jacek Cybulski
Substancje biologicznie aktywne pochodzenia naturalnego
1200
Zbigniew Czech, Agnieszka Kowalczyk, Dominika Sowa, Krzysztof Kowalczyk
Zastosowanie środków zapachowych w technologii materiałów samoprzylepnych
1220
Renata Prusinowska, Krzysztof Śmigielski
Nowe, innowacyjne produkty z surowców roślinnych