przewodniczący sesji: prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
1410
Tomasz Wasilewski
Innowacje w zakresie form naturalnych kosmetyków przeznaczonych do higieny
1440
Elżbieta Sikora
Nowoczesne preparaty kosmetyczne – surowce naturalne + forma
1510
Elżbieta Szczepańska, Beata Grobelna
Nanoskładnik w kosmetyku, czyli o rodzajach i działaniu tych struktur
1530
Przerwa kawowa
przewodnicząca sesji: prof. dr hab. Renata Zawirska-Wojtasiak
1600
Anna Gliszczyńska, Czesław Wawrzeńczyk, Marta Czarnecka, Magdalena Rychlicka, Natalia Niezgoda
Modyfikowane fosfolipidy jako nowe komponenty kosmetyków i farmaceutyków
1630
Alina Sionkowska, Sylwia Grabska, Beata Kaczmarek
Zastosowanie polimerów naturalnych w kosmetykach
1650
Małgorzata Waligórska
Zastosowanie naturalnych i syntetycznych peptydów w kosmetologii
1800
Kolacja wyjazdowa - Pałac Herbsta + zwiedzanie. Wyjazd o godzinie 1730, planowane zakończenie o godzinie 2100
wtorek, 3 lipca 2018
przewodniczący sesji: dr hab. Tomasz Wasilewski
900
Marek Gliński
Aromatyczne ketony: tajemnice reakcji acylowania Friedla-Craftsa
930
Katarzyna Wińska, Małgorzata Grabarczyk, Wanda Mączka, Barbara Żarowska, Mirosław Anioł
Otrzymywanie i właściwości biologiczne laktonów
950
Agata Kozioł, Stanisław Lochyński
Charakterystyka zapachowa monoterpenoidowych pochodnych tlenowych
1010
Andrzej Lewandowski, Katarzyna Szymczyk
Rola oddziaływań substancji zapachowych z surfaktantami w kształtowaniu jakości ciekłych detergentów
1030
Przerwa kawowa
przewodnicząca sesji: prof. dr hab. Alina Sionkowska
1100
Monika Sienkiewicz, Hanna Zielińska-Bliźniewska, Jurek Olszewski, Paweł Kwiatkowski, Anna Wajs-Bonikowska, Radosław Bonikowski, Grażyna Szymańska, Ewa Kochan
Badania aktywności przeciwbakteryjnej połączeń olejków eterycznych z referencyjnymi związkami przeciwbakteryjnymi
1120
Paweł Kwiatkowski, Bartłomiej Grygorcewicz, Agata Pruss, Maciej Kaczmarek, Bartosz Wojciuk, Stefania Giedrys-Kalemba, Barbara Dołęgowska, Ewa Kochan, Monika Sienkiewicz
Wpływ trans-anetolu na aktywność przeciwbakteryjną mupirocyny wobec szczepów Staphylococcus aureus
1140
Alicja Surowiak, Agnieszka Dudek, Stanisław Lochyński, Daniel Jan Strub
Aktywność przeciwbakteryjna i przeciwgrzybowa lotnych oksymów
1200
Adriana Nowak, Alina Kunicka-Styczyńska, Danuta Kalemba, Magdalena Sikora
Cytotoksyczność olejku tymiankowego i lawendowego oraz ich frakcji wobec linii komórek nowotworowych szyjki macicy HeLa
1220
Sesja plakatowa
1400
Obiad
przewodnicząca sesji: prof. dr hab. Agnieszka Ludwiczuk
1530
Justyna Stefanowicz-Hajduk, J. Renata Ochocka
Aktywność biologiczna gatunków z rodzaju Kalanchoe
1550
Anna Adamska, J. Renata Ochocka
Właściwości biologiczne nasion czarnuszki siewnej Nigella sativa
1610
Marta Klimek-Szczykutowicz, Agnieszka Szopa, Halina Ekiert
Kultury in vitro Nasturtium officinale jako bogate potencjalne źródło ważnych w kosmetologii i farmacji kwasów fenolowych
1630
Przerwa kawowa
przewodniczący sesji: prof. dr hab. Stanisław Lochyński
1700
Anna Pawełczyk, Lucjusz Zaprutko
Racjonalne wykorzystanie metod mikrofalowo-ultradźwiękowych w obszarze pozyskiwania surowców kosmetycznych
1720
Ewa Maciejczyk, Izabela Świątczak, Edward Rój, Dorota Kostrzewa, Katarzyna Tyśkiewicz, Danuta Kalemba
Ekstrakty otrzymywane w warunkach nadkrytycznych z wytłoków i nasion pomidora jako surowiec dla celów kosmetycznych
1740
Agnieszka Ulanowska
Porównywanie składu próbek – to jest proste
1930
Kolacja
środa, 4 lipca 2018
przewodniczący sesji: dr hab. Marek Gliński
900
Agnieszka Ludwiczuk
Różnorodność chemiczna terpenoidów występujących w wątrobowcach
930
Daniel Strub, Lucyna Balcerzak, Julia Gibka, Magdalena Sikora, Józef Kula
Rzadkie składniki olejków eterycznych i ekstraktów: oksymy uzyskane z surowców zapachowych pochodzenia naturalnego
950
Marta Radzimierska, Krzysztof Śmigielski, Magdalena Sikora
Ozonowanie oleju roślinnego jako modyfikacja surowca kosmetycznego
1010
Tomasz Piechowiak, Maciej Balawejder, Karol Skrobacz
Wpływ procesu ozonowania na wybrane parametry biochemiczne i mikrobiologiczne orzechów włoskich
1030
Przerwa kawowa
przewodniczący sesji: prof. dr hab. inż. Józef Kula
1100
Renata Zawirska-Wojtasiak, Paulina Skrypnik, Elżbieta Wojtowicz, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Związki bioaktywne powstające obok aromatu kawy zbożowej w procesie prażenia
1120
Kamil Szymczak, Radosław Bonikowski
Lotne związki zapachowe rodzimych odmian jabłek
1140
Maciej Balawejder, Maksymilian Olbrycht, Dorota Antos, Wojciech Piątkowski
Rozdział stereoizomerów kwasu 2-metylobutanowego przez krystalizację
1200
Sylwia Matysiak, Józef Kula
Pochodne kwasu rycynolowego jako potencjalne konserwanty